Umut Aydın ile 'Meseleler' - #42
“Meseleler”in 42. sayısından selamlar,
Tüm dünyanın haklı olarak ABD seçim sonuçlarına odaklandığı zaman dilimindeyiz.
Bundan beş yıl evvel, bugünkü veriler ışığında “Dünya barışı için Trump” ve “P. Diddy’nin klanından Jennifer Lopez’in önerdiği Kamala Harris” arasında bir seçimin olacağını söyleseler“ muhtemelen, “Oğlum malı nerden alıyorsun” derdik.
Tabii ki ilk Biden dönemindeki beklenen senaryo Biden’ın başkanlığın yarısında rahmetli olup yerine Kamala’nın geçmesi ve sonraki döneme kadar en azından kendini göstererek bir kampanyaya başlaması üzerineydi.
Fakat Biden’ın hayata tutunmaktaki inadı ve üzerine zihinsel fonksiyonlarının kendini iyiden iyiye yok etmesine rağmen başkanlık adaylığına girmesi demokratları dağıttı.
Üzerine Çin’in büyüyen baskısı, Rusya-Ukrayna çatışması (ki bu hadiseyi Avrupa’ya itelediler çoğunlukla) ve en son İsrail’in pervasızlıkları nedeniyle daha da dar bir alana sıkıştırdı demokratları.
Tabii ki size “ABD Seçimleri Ekonomiyi Nasıl Etkileyecek” türünden bomboş ve suya sabuna dokunmayan analizlerde bulunmayacağım. Sadece bu süreçle ilgili dikkatinizi çekmenizi istediğim birkaç başlığı aktaracağım.
Elon Musk ve Trump Taraftarlığı
Musk’ın ABD başta olmak üzere farklı devletlerle iş ilişkileri herkesin malumu, otokratlarla arasının ne kadar iyi olduğunu da biliyoruz.
Şu an dünyanın en büyük medya şirketi diyebileceğimiz bir platforma da sahip olması bu açık desteği daha da ilginç hale sokuyor. Sırf bu nedenden de çok fazla ahlaki eleştiri alıyor ancak yine de Trump’a aleni desteğini göstermekten çekinmiyor. Ha burada Michael Bloomberg başta, bütün konvansiyonel medya alenen Kamala Harris lehine harıl harıl çalışırken Elon Musk’a ahlak yönünden yapılan eleştiriler sistemin geldiği tuhaflığı gösteriyor bizlere.
Peki bu adam neden Trump’ı destekliyor?Devlet kontratları ve teşvikleri desek bu rakam SpaceX için yaklaşık 10 milyar dolar seviyelerinde, ki dişe dokunur değil. Ha sonrası ne olur bilinmemekle birlikte Musk’ın hayatının kalanını adadığı uzay takıntısı için önemli ölçüde devlet desteğine ihtiyacı olacak.
Jeff Bezos’un Tarafsızlığı ve Diğerleri
Bakın burası çokomelli. Evvelki seçimlerde Jeff Bezos özellikle demokratlara olan açık desteğini açıklamaktan çekinmemişti. Fakat bu seçimlerde sahibi olduğu medya şirketlerinin herhangi bir adayı desteklemediğini açıklaması enteresan bir gelişme oldu.
Washington Post neredeyse 30 yıldır ilk kez bir adaya açık destek vermedi.
Bu açıklamanın hemen ardından sahibi olduğu Washington Post’un yaklaşık 250.000 okuyucusu aboneliklerini iptal etti. (Link)
Öte yandan Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Page, Tim Cook gibi profillerin hiç biri herhangi bir adaya destek açıklamadı.
Şimdi bu profillerin milyarder olmalarının dışındaki en büyük özellikleri nedir diyecek olursak, elbette ki dünyadaki neredeyse tüm veriye sahip olmaları. Bu vasıflarını da belli başlı kararları almakta kullandıklarını öngörmek naiflik olmaz.
Yakın zamanda bu sürecin sonunu göreceğiz zaten.
Hepinize iyi haftalar diliyorum.
Umut AYDIN
twitter: umutaydin
instagram: umutaydin
linkedin: /in/umutaydin
Gündem
🤖 OpenAI, ChatGPT’ye web arama özelliği ekledi. Bu sayede kullanıcıların güncel bilgilere hızlı ve doğrudan erişimini sağlıyor.
Bu yenilik sayesinde ChatGPT, spor skorları, borsa verileri ve haberler gibi en son bilgilerine erişebiliyor.
Yeni özellik, şimdilik Plus ve Takım kullanıcıları için, önümüzdeki haftalarda ise Enterprise ve Edu kullanıcılarına da sunulacak. Tüm ücretsiz kullanıcıların ise önümüzdeki aylarda bu özelliğe erişmesi planlanıyor.
Tabii bu özellikle birlikte OpenAI’ın aynı zamanda bir biçimde “Kaynak gösterme” durumlarını da bir biçimde ilk öngösterimi de oldu.
👨🏻💼 Yapay Zekanın insanla birlikte doğrudan iş ve operasyona dahil olmaya başladığı multiagent’lar çağına girdik diyebiliriz.
Microsoft’un bu alandaki platformu Copilot’a bu minvalde yeni yetenekler eklendi. Copilot Studio’ya eklenen yeni özellikler dahilinde Microsoft 365 Graph, Dataverse ve Fabric gibi kaynaklardan yararlanarak IT, İK, Finans gibi farklı iş birimlerine hitap eden işleri otonom olarak yapan agent’lar oluşturabilmek mümkün.
Ayrıca, Dynamics 365’e eklenen on yeni otonom agent, satış, hizmet, finans ve tedarik zinciri ekiplerinin verimliliğini artırmayı hedefliyor.
Birebir aynı olmasa da Anthropic de yine bilgisayarınızı kontrol edebilecek yeni bir agent duyurdu. Google da JARVIS kod adıyla benzer bir proje yürütüyor.
Geçmiş sayılarda iş gücünün bu gidişata adaptasyonundan sıkça söz etmiştim. Herkes farkında ki bir şekilde insan kaynağının önemli bir kısmı bu darboğaz nedeniyle bertaraf edilecek. Bu sebeptendir ki düzgün bir yapay zeka stratejisi oluşturmanız şart.
Bakın bu hadise cloud gibi al servisi çalıştır minvalinden gitmeyecek ve çok can yakacak.
🛰️ Apple, iPhone kullanıcılarına sunduğu uydu tabanlı acil durum iletişim hizmetlerini genişletmek amacıyla, uydu iletişim ortağı Globalstar’ın %20 hissesini 400 milyon dolara satın aldı.
Ayrıca, Globalstar’ın uydu altyapısını geliştirmek için 1,1 milyar dolarlık ödeme de yaparak toplam yatırımını 1,5 milyar dolara çıkardı.
Bu yatırımlar, yeni bir dizi uydu takımı oluşturulması ve yer altyapısının genişletilmesi gibi projeleri kapsıyor. Apple, iPhone 14 ile tanıttığı Acil SOS özelliğini iOS 18 ile daha da geliştirerek, kullanıcıların hücresel sinyalin olmadığı bölgelerde uydu üzerinden mesaj, emoji ve Tapback göndermesine olanak tanımaya başlamıştı.
Son birkaç yıldır gördüklerimizden anlıyoruz ki, Apple günün sonunda GSM operatörlerinin de yerini almak için farklı hamlelere girecek. Aynısını SpaceX de deneyecek muhtemelen.
Apple bu vizyonla zaten 2019’da Intel’in smart phone modemlerini üreten bölümünü 1 milyar dolara satın aldı (Intel’deki vizyon yoksunluğu da bitmiyor), mevcuttaki Qualcomm modemlerini kendi modemleri ile değiştirmek istiyor günün sonunda. Bunun için de 2025’i hedeflemişti.
Fakat ilk prototiplerin problemli olması nedeniyle Apple Qualcomm anlaşmasını 2026’ya kadar uzattı. Bu da 2027’den evvel kendi modemlerini kullanan bir cihazı piyasaya çıkarmayacağını gösteriyor bizlere.
🚙 Hyundai, hidrojen yakıt hücreli yeni SUV konsepti Initium’u tanıttı.
Performans açısından, Initium 201 beygir gücünde bir elektrik motoruna sahip olacak ve 650 km’nin üzerinde menzil sunacak. Ayrıca, araçta bulunan V2L (Vehicle-to-Load) özelliği sayesinde, harici cihazlara elektrik sağlanabilecek.
Initium konsepti, Kasım ayında Los Angeles Otomobil Fuarı ve Guangzhou Otomobil Fuarı’nda sergilenecek. Üretim versiyonunun ise 2025’in ilk yarısında tanıtılması planlanıyor.
Hyundai’ın 2013 yılında hidrojen yakıtlı ilk seri üretim aracı ix35 Fuel Cell modelini piyasaya çıkaran şirket olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Çin etkisi herkesi EV ile ilgili tekrar düşünmeye itiyor. Toyota zaten yıllar yılı EV için ayak diriyordu ve hidrojen odaklıydı fakat herkes gibi onlar da daha fazla direnemediler.
Hidrojene ağırlığı gelecek dönemde daha çok hissedeceğiz muhtemelen.