Umut Aydın ile 'Meseleler' - #41🧿
“Meseleler”in 41. sayısından selamlar,
Yapay Zeka dışında herhangi bir konuya odaklanamıyor artık dünyamız. Siyasetinden, iş dünyasına içimiz dışımız bilinen bilinmezliklerden ibaret.
Öte yandan ekonomik koşullar sebebiyle seçim atmosferi bile yaşayamayan ülkemiz, 40’lı yaşlarında emekli edilen çalışanlarımız ve daha bir çok şuursuz vaadler silsilesi sebebiyle çok daha zor zamanlardan geçiyor.
Muhtemeldir ki Gezi Parkı Eylemleri sonrası büyük ümit yoksunluğu ile dümeni ülke dışındaki hayatlara kıran büyük bir güruhun ardından, beyaz yakalıların ikinci büyük göç dalgası yakın zamanda gündem olacak gibi.
Hepinize iyi haftalar diliyorum.
Umut AYDIN
twitter: umutaydin
instagram: umutaydin
linkedin: /in/umutaydin
Gündem
🇨🇳 ABD ve TikTok bu bültenin vazgeçilmez öğelerinden oldu. Hepimiz bu satırlardan evvelce eyalet eyalet yasaklama haberlerini takip ettik. Fakat konu artık Temsilciler Meclisi’nden 352’ye 65 oyla geçti.
Temsilciler Meclisi’nden geçen yasa tasarısı, ByteDance’in TikTok’un ABD operasyonlarını yerel bir şirkete satması için beş ay öngörmekte. Joe Biden yasanın önüne gelmesi halinde onaylayacağını açıklamıştı zaten.
Öte yandan senelerdir ilk kez Çin Halk Cumhuriyeti Devleti de bu konuda taraf olarak yorum yaptı.
Şimdi birçoğunuz şimdi “Madem Trump’ın bıraktığı yere gelinecekti, o zaman bu demokratlar ne halt etti?” minvalinde sualler geliyordur.
Efenim küresel ekonominin son derece sıkılaştığı vakitler insanlara dünyanın kalanıyla ilgili herhangi bir vaat sunamayacak olan siyaset ve siyasiler tutucu politikalara yönelirler.
Misal açıp X’deki (Former Twitter) ergenliğini yeni tamamlamış gençlere pompalanmış farazi milliyetçiliği inceleyin. Herhangi bir iktidarın bu çocuklara gelecek 10 yıl içerisinde vaat edebileceği bir tek pozitif gösterge yok.
Hal böyleyken kim kalkıp gençlere dünyayı görüp entegre olabilecekleri bir hayat vaat edebilir ki? Onun yerine Ümit Özdağ’lı, dünyadan ve gerçeklikten kopuk bir hayat pompalanıyor. Biden da Trump’laşmış çok mu bu düzende.
🤖 Elon Musk’ın OpenAI ile olan kavgası bitmiyor.
Geçtiğimiz günlerde OpenAI’yı kuruluş sözleşmesinde bulunan “insanlığa yardım” maksadından çıkarak tümüyle ticari bir kuruluşa döndüğü gerekçesi ile dava etti.
Bilmeyenler için; Elon Musk OpenAI’ın kuruluşundaki destekçileri ve yönetim kurulu üyelerinden biriydi. Fakat daha sonra Tesla’nın yapay zeka faaliyetlerinden ötürü çıkar çatışması doğduğu gerekçesi ile OpenAI ile ilişkilerini kesti. Daha sonra da kendi yapay zeka insiyatifini tanıttı.
Gel gelelim OpenAI son iki yılda dramatik bir iş başarısına dönüştüğünden beri Elon Musk, “Ben nasıl elimden kaçırdım” diye düşünmüş olacak ki sosyal medyadan sürekli OpenAI ve Sam Altman’ı eleştiren postlar atmakta.
OpenAI’ın kuruluş felsefesine uyup ürünlerini açık kaynak kodu ile paylaşması gerektiğini söyleyen Musk, şirketi “ClosedAI” diye dillendiriyor artık.
Öte yandan OpenAI bu hafta yaptığı açıklamayla Elon Musk’ın dava konusu ettiği “Kuruluş Sözleşmesi”nin aslında hiç var olmadığını ifade etti.
Bununla birlikte Musk, X’in geliştirdiği yapay zeka ürünü Grok’un tüm kodlarının açık kaynak olarak yakında yayınlanacağını duyurdu.
Şahsen Grok’la bir süre evvel haşır neşir olmuş biri olarak fikrim “yapsa ne, yapmasa ne” yönünde.
Açık kaynak olarak mevcut çok daha gelişmiş büyük dil modelleri mevcutken X’in sırf politik baskı için bu harekete girdiğini hepimiz idrak etmişizdir.
👨🏻⚖ AB geçtiğimiz hafta yapay zeka alanında dünyadaki ilk geniş çerçeveli düzenlemeyi yasalaştıran mercii oldu.
Kategorilendirilmiş riskleri baz alan yasa, farklı durumları farklı kategorilerde değerlendiriyor.
Misalen insanları sosyal olarak skorlama veya manipüle etmeye yönelik yapay zeka uygulamaları “kabul edilemez” kategorisinde değerlendiriliyor. Öte yandan eğitim, işe alım ve uzaktan biyometrik veri toplamak gibi işlerde kullanılan yapay zeka uygulamaları ise “yüksek risk” sınıfında değerlendiriliyor.
Yasa ayırca OpenAI ve Google gibi üretken yapay zeka platformu sağlayıcılarının modellerini eğitmek için kullandıkları içeriklerin tümünün kaynak bilgisinin paylaşılmasını da zorunlu kılıyor.
🧠 Elon Musk’ın insan beynini akıllı cihazlarla entegre etme amacıyla kurduğu Neuralink şirketi ilk insan implantını gerçekleştirdi.
Daha evvel bir kısım hayvan denekle yapılan çalışmalarda sonuçlar önemli ölçüde hayvanların ölümüyle sonuçlanmıştı. Geçtiğimiz senenin ilk yarısında ise FDA implantın insanlar üzerinde denenmesi için izin vermişti.
Geçtiğimiz günlerde Elon Musk, PRIME ismini verdikleri proje ile ilk insan implantını gerçekleştirdiklerini ve her şeyin yolunda gitttiğini açıkladı.
Denek ve sonuçlarla ilgili net bilgiler henüz belli olmamakla birlikte geçtiğimiz hafta kanser başta olmak üzere bazı tıbbı vakalarda Neuralink’in bazı yeni çözümler sunabileceğine dair demeçler ortaya çıktı.