Umut Aydın ile 'Meseleler' - #36
“Meseleler”in 36. sayısından selamlar,
Geçirdiğimiz süreçler bir kez daha bizlere gösterdi ki hayatımıza dokunan toplumda temel görünen değerler, kişi ve kurumların köklü değişikliğe ihtiyacı var.
Artık “mış” gibi duran ve iş dünyasından siyasete, sivil toplumdan, kanaat liderlerine (?) her noktanın sloganlar ve öğretilmiş vasatlıktan arındırılması gerekiyor.
Bunu tekil profiller yerine kitlesel hareketler ve bu hareketlerin içerisindeki kollektif, üretim ve değer odaklı topluluklarla başarabiliriz.
Hepinize iyi haftalar diliyorum.
Umut AYDIN
twitter: umutaydin
instagram: umutaydin
linkedin: /in/umutaydin
Gündem
🤖 OpenAI’ın CEO’su Sam Altman ABD Senatosundaki bir panelde yapay zeka platformlarının regüle edilmesinden yana olduğunu ve bunun için yeni bir federal birimin oluşturulması gerektiğini açıkladı.
Özellikle 2024 yılında yapılacak ABD seçimlerini işaret ederek, yapay zeka ürünlerinin bilhassa bu konularda manipülasyon için kullanılabileceği örneğini verdi.
Sam Altman, kurulmasını istediği bu yeni regülatörün bütün yapay zeka ürünlerine lisans vermesini ve ihlaller durumunda bu lisansları geri almasını önerdi.
Serbest piyasanın anavatanında birileri, bilhassa açık ara pazarda bu kadar kuvvetliyken regülasyon talep ediyorsa orada mutlaka öpen bir enişte mevcuttur.
Takip edenler geçen sayıda açık kaynak yapay zeka uygulamaları ve endüstriye muhtemel etkileri konusunda yazdıklarımı hatırlayacaklardır.
Buradaki istek de tam olarak bu bangır bangır ve hızla gelen açık kaynak geliştiricileri hedefliyor. Açık kaynak yeni modeller ve uygulamalar çoğu özellikle Çin menşeili şirketler için çöl ortasında mükemmel bir vaha.
ABD’li bir teknoloji şirketi hele ki “ABD seçimleri” gibi son derece politik bir örnekle bu talebi dillendiriyorsa korku büyük demektir.
Son tahlilde bu alanın regülasyonu çok güç, açık kaynak projeleri bu yolla kısıtlamak daha da güç. Elbette bu mesele daha çok su götürecek fakat sonuç değişmeyecektir muhtemelen.
Bu arada bir detay; OpenAI ChatGPT’nin iOS uygulamasını yayına aldı. Özellikle daha farklı profillerdeki potansiyel kullanıcılara erişim için faydası olacaktır.
🔺 Bu hafta Eugene Kaspersky blogunda yeni buldukları bir iOS açığını duyurdu ve ortalık karıştı.
iMessage üzerinden iletilen bir mesajla kullanıcının herhangi bir aksiyon almasına gerek kalmadan cihaz üzerindeki mikrofon, anlık mesajlaşma uygulamaları, fotoğraflar ve konum gibi kritik verilere erişilebiliyor.
Triangulation ismi verilen bu saldırı ile aynı zamanda iPhone’un güncellemeleri alması da engellenebiliyor.
Tabii bu son açık yine Apple’ın kapalı kutu olarak tasarladığı ve araştırmacıların erişimine izin vermediği işletim sistemi ile ilgili yeni soru işaretlerine de sebep oldu.
🫰🏻 Microsoft’un 68.7 milyar dolarlık Activision Blizzard satınalmasının uzun süredir (Metaverse hadiseleri konuşulduğundan beri) takip ediyoruz hep birlikte.
Microsoft’un bu anlaşmayı dünya genelinde tek tek onaylatabilmek için vermediği taahhüt kalmadı sanıyorum. Son olarak geçtiğimiz hafta AB ve hatta Çinli regülatörler bile bu satışa onay verirken İngiltere’nin piyasa regülatörleri cloud gaming’in geleceğinden endişe duydukları gerekçesi ile bu anlaşmayı onaylamadığını duyurdu.
İngiltere AB dışına çıktığından beri benzeri tüm satışlara bir biçimde zorluk çıkarma eğiliminde. Meta’nın GIPHY satın alımında da benzer olaylar yaşanmıştı. Meta son olarak GIPHY’i geçtiğimiz hafta Shutterstock’a satmak zorunda kaldı.
Microsoft bu kararla sonuna dek uğraşacaktır fakat burada asıl odaklanmamız gereken nokta İngiltere’nin bu tutumu ile nereye varmayı hedeflediği.
İngiltere teknoloji şirketlerini çekme, girişimler oluşturma ve yatırım alma tarafında daima AB’den daha pozitif bir tablo içerisindeydi.
Fakat bu ve benzeri kararlar hem girişimler hem de finansman çevrelerinde farklı homurdanmalara sebep olmaya başladı.
Yanıtı aranan soru şu ki; İngiliz yatırım şirketlerinin cebi ne kadar derin? İngiliz regülatörler bu ve benzeri önlemelerle zaten kıta avrupasında çok da derinliği olmayan fonlarla şirketlerin yaşam döngülerini ne kadar stabil tutabilecek?
💰 Nvidia da Apple, Amazon, Alphabet ve Microsoft’un da dahil olduğu 1 trilyon dolarlık değere sahip şirketler kulübüne girdi.
Tabii ki bunun temel nedeni yapay zeka uygulamalarındaki dramatik artış oldu. Bilindiği üzere yoğun işlemci isteyen bu uygulamalar GPU gücü çalışıyorlar ve bu da zaten pazarın %95’ine hakim olan Nvidia ürünlerine daha da artan talep demek.
ChatGPT geçtiğimiz yıl Microsoft’a ait 10.000 adet GPU’dan oluşan bir cluster ile eğitilmişti.
Nvidia hisse fiyatları geçtiğimiz yıldan bu zamana iki kat arttı.
Kah kripto madenciliği kah AI, Nvidia her türlü yolunu buluyor.
🔗 Elon Musk’ın bir diğer şirketi olan Neuralink geçtiğimiz hafta FDA’den insan deneyleri için onay aldı.
Bilmeyenler için; Neuralink beyine yerleştirilen bir implant ile canlı ve bilgisayar arasında bir arabirim oluşturan teknolojiler üretiyor. 2016 yılında kurulan şirket bu teknoloji ile engelli bireylerin tekrar yürüyebilme, konuşabilme ve görebilme kabiliyetlerini kazanmalarını sağlamayı hedefliyor.
Tabii bu işin bizim bildiğimiz tarafı. İnsan beyninin bir bilgisayarla doğrudan iletişim kurabilmesi daha ne tür fantastik kabiliyetleri getirir tahmin edebilirsiniz.
Neuralink 2021 yılında 60 domuz üzerinde implant denemeleri yapmıştı ve deneklerin tümü ölmüştü.