Umut Aydın ile 'Meseleler' - #33
“Meseleler”in 33. sayısından selamlar,
Dünyanın nurtopu gibi yeni bir bankacılık/finans krizi peydah oldu.
Önce ABD’de Silicon Valley Bank ve Signature Bank ile başlayan çöküş, İsviçreli Credit Suisse ile devam ederken, İsviçre merkez bankasının Credit Suisse’i UBS ile birleştirmesi ile bir nebze bastırılmış oldu.
Bütün bunlar yaşanırken bazı yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü kripto araçlarına yönelimi başlayıp, Bitcoin başta olmak üzere kripto değerlerin fiyatı artarken bu kez de konvansiyonel kesimden yine Binance ekseninde ithamlar ortaya çıktı.
Bu deve güreşi durumuna sene ortasına kadar farklı politik gelişmelere de ek olarak biraz daha şahit olacağız gibi duruyor.
Öte yandan uzun süredir bahsettiğim yatırımlardaki daralma ve paraya erişimin zorluğu başta bölge şirketleri olmak üzere gittikçe genele yayılıyor.
Henüz yapay zeka destekli otonom iş gücünün de geçiş aşamasını yaşadığı bu zamanları göz önüne alırsak, yakın süreçte gelişmiş ekonomilerdeki bazı servislerin daha ucuz pazarlara yönelimindeki hacim ve çeşitlilikte artış gözlemek mümkün.
Türkiye gibi ülkeler için bu eğilim doğru kurguda iyi bir fırsat olabilir.
Sonraki “Meseleler” e kadar, hepinize mutlu ve sağlıklı bir hafta dilerim.
Umut AYDIN
twitter: umutaydin
instagram: umutaydin
linkedin: /in/umutaydin
Gündem
🤖 Open-AI geçtiğimiz hafta yeni multimodal yapay zeka platformu olan GPT-4’ü tanıttı.
Bir önceki platform olan GPT-3 175 milyar parametre desteklerken, GPT-4 170 trilyon parametreyi destekliyor.
GPT-4 formal ve informal dil algılamada daha başarılı yeteneklere sahip ve daha çok kaynaktan beslenmekte.
Görsel tanımlama yeteneği de sağlanan GPT-4, bu özellik şimdilik sadece görme engelliler için geliştirilen “BeMyEyes” uygulamasında kullanılıyor.
Ayrıca Transformer mimarisini kullanan GPT-4 image ve video oluşturabilme yeteneğine de sahip olacak.
👨🏻🏭 Geçtiğimiz senenin son çeyreğinden itibaren ChatGPT ekseninde çokça yapay zeka kehaneti dönüyor. Daha evvel bültende iş dünyasında doğrudan etkinin kısa ve orta vadede Microsoft’un stratejileri ekseninde oluşacağını aktarmıştım.
Microsoft şu an için OpenAI ürünlerini exclusive olarak servis edebilen ve OpenAI codebase’ine erişim sağlayabilen yegane şirket.
Bing’e entegre edilen chat botun ardından, Microsoft geçtiğimiz hafta Microsoft 365 Copilot adında Office 365’e entegre edilen yeni servisini duyurdu.
Excel, Word, PowerPoint, Outlook, OneNote ve Teams’e entegre olan servis GPT-4 modeliyle örneğin OneNote’da tuttuğunuz notlarınızdan doğrudan bir ürün sunumu, iş planı ve analizler üretebilme imkanı sağlayacak.
Verimlilik araçlarının geneline baktığımızda Office365’in geçmişten bugüne üzerine düştüğü Graph yapısı ile benzer işlere yatkın olduğu ve GPT-4 gibi bir LLM için en doğru ve bağlantılı altyapıya sahip olduğunu söylemek mümkün.
Microsoft 365 Copilot’un ne zaman ve hangi fiyatla pazara çıkacağı henüz belli değil.
🤪 OpenAI’ın GPT-4 modelini duyurmasının ertesi haftası ve Bing’in de BingGPT’yi duyurmasından altı hafta sonra, daha önce bültende de bahsettiğim Google’ın LLM botu Bard, ABD ve Birleşik Krallık’taki sınırlı sayıdaki kullanıcı grubu için kullanıma açıldı.
Fakat şu ana dek kullanıcıların yansıyan deneyimlerine bakacak olursak pek çok açıdan GPT4’den daha geride olduğunu söylemek mümkün.
Birkaç karşılaştırma makalesini paylaşıyorum:
🫦 Uzaktan çalışma trendinin ardından, uzaktan sevişme de yavaş yavaş insanlığın normları arasına giriyor.
Çin menşeili bir girişim, pandemi zamanındaki kapanmalar ve azalan fiziksel temastan ilham alarak MUA adında uzaktan öpüşme transferi yapabilen bir cihaz geliştirmiş.
Çindeki uzun kapanmaları düşündüğümüzde çok da yadırgayamayacağımız bir girişim olmuş.
MUA’nın yaratıcısı Zhao Jianbo “Pandemi zamanı bir ilişkim vardı, fakat kız arkadaşımla zorunlu kapanmalar nedeniyle buluşamıyorduk” demiş.
Ürün çıktığı ilk iki haftada toplam 3.000 adet satılmış ve 20.000 adet sipariş alınmış.
🔻 Teknoloji dünyasında işten çıkarmalar son sürat devam ediyor. Meta geçtiğimiz hafta 10.000 kişiyi daha işten çıkarmıştı.
Amazon ise geçtiğimiz sene son çeyrekte yaptığı 18.000 bin kişilik işten çıkarmalara bu hafta 9.000 çalışanını daha ekledi.
Muhtemelen benzer haberleri, endüstriden zerre anlamayan bir sürü iş bilmezden; “Pandemide e-ticaret o kadar büyüdü ki, şimdi küçülüyorlar” yorumları ile alıyorsunuz.
Fakat gelin görün ki mevzu o kadar kolay değil. En basitinden Amazon’un bu sefereki işten çıkarmaları AWS’den Twitch’e kadar pek çok doğrudan teknoloji ile ilgili departmanları da kapsıyor.
Microsoft ise iki hafta evvel yapay zeka ve etik departmanında pek çok kişiyi işten çıkardığını duyurmuştu. Tahminler yakında farklı departmanlarda da bu çıkarmaların süreceğini gösteriyor.
Öte yandan Microsoft Türkiye organizasyonu ile ilgili küçülme ve bağlantılı haberler de çok nahoş. Bilhassa bir zamanlar bölge için kritik öneme sahip bir organizasyonun bugün geldiği nokta üzücü.
İşten çıkarma furyası iş listeleme servisi olan Indeed’in bile toplam iş gücünün %15’ine denk gelen 2.200 kişiyi işten çıkartmasına sebep oldu.
Oracle ise yakın zamanda satın aldığı sağlık veritabanı endüstrisinde çalışan Cerner’in çalışanlarının bir kısmını işten çıkaracağını duyurdu.
Öte yandan intel de hissedarlarına kâr dağıtabilmek için çalışanların ödemelerinde %5 ile %25 arasında değişen ücret kesintilerine gidiyor.
Bütün bunlar yaşanırken Apple’ın tüm çalışanları için haftada minimum 3 gün ofise gelme şartı getirdiği ve bu zorunluluğun giriş çıkış sistemleri ile sıkı takip edileceği duyurulurken Elon Musk da Twitter çalışanları için ofis dışı çalışmanın bir seçenek olmadığını açıkladı.