Umut Aydın ile 'Meseleler' - #27
Meseleler'in 27. sayısından merhabalar,
Bu sayı ile birlikte bu bültenin 1. yaşını da kutlamış oluyoruz.
Meseleler’in çıkış noktasını da bu vesileyle anlatmış olayım;
Tanıyanların bildiği üzere neredeyse 25 yıla yakındır bilişim sektörü yayınlarında ara ara yazarlık yaptığım için aslında bu hadise bana hiç uzak olmadı. Ezelden beri yazmanın dünyanın en hızlı ilerleyen endüstrisinde kendimi güncel tutabilmenin en doğru ve kestirme yolu olduğunu düşündüm.
Fakat asıl işim olan teknoloji geliştirme ve danışmanlık alanlarında, özellikle Türkiye’de iş dünyasında muhattap olduğum kişilerin maalesef ki çoğunun kendilerini bile ilgilendirmeyen havadisleri yalan yanlış Facebook ve WhatsApp gruplarından öğrendiğini, ciddiye aldığını ve paylaştığını acı içinde gözlemledim.
Bu vesileyle bilhassa üst düzey yöneticiler için çok kalabalık olmayan ve o hafta aralığı içinde bilmeye değer başlıkları bu bültenle paylaşmaya başladım.
Daha sonra okurlardan (ki çok geniş ve farklı bir kitle olduğunuzu belirtmem gerek) “E bu hadise bizim için ne anlama geliyor onu da yazsana” minvalinden tepkiler alınca haberlere kendi perspektifimden yorumlar da eklemeye başladım.
Bu yıl şirketimin işleri dışında takip etmem gereken bir yarış takvimi (Avrupa Le Mans Serisi) ve onun da seyahatleri eklendiği için çok yoğun geçti ve ben de inatla çevremden gelen bir editörle çalışma önerilerini dikkate almadım. Çünkü bu bültendeki bir diğer maksadım da, yazılan tüm içeriğin her türlü hatasına rağmen doğrudan benden size gitmesiydi. Bunun benim gibi işi içerik üretmek olmayan ve takvimi yoğun biri için çok zorlayıcı olacağını bilmeme rağmen kendimle bu iddiaya girmiş bulundum.
2022 başında “Ayda en az iki bülten” hedefi koymuştum ve bu hedefi sayı olarak tutturabildiğim için mutluyum.
Ne yazık ki önceki yazılarımda da sıkça söz ettiğim gibi önümüzdeki yıl bizi her açıdan büyük zorluklar bekliyor. Sizler de artık benim boşa umut pazarlamacılığı yapmayacak kadar düz biri olduğumu biliyorsunuz. Elbette her koşulda umudu muhafaza etmek kişisel olarak sizleri iyi hissettirecektir, fakat tedbirsiz umutun da bir faydası da yoktur.
Ben yine vaktim ve imkanlarım el verdiğince bu mecradan sizlere ulaşmaya devam edeceğim. Görüşlerinizi de tek tek okuyorum, hepsi çok kıymetli.
Yeni yıl münasebetiyle bu yılın son bülteni bu olacak, ancak Ocak ayının ilk haftası tekrar devam edeceğim.
Hepinize sağlıklı ve mutlu bir 2023 diliyorum.
Umut AYDIN
twitter: umutaydin
instagram: umutaydin
linkedin: /in/umutaydin
Gündem
💰 Facebook (Meta), 2016 yılında Donald Trump seçimleri ve aynı yıl İngiltere’nin AB’den çıkışını oyladığı Brexit referandumu sırasında kullanıcıların kişisel bilgilerini Cambridge Analytica başta olmak üzere farklı şirketlerle paylaşması hakkında açılan davada 750 milyon dolar vererek uzlaşma yoluna gitti.
Facebook'un, Cambridge Analytica skandalı bundan birkaç yıl evveline kadar bi hayli gündem teşkil ediyordu. Facebook vaktiyle FTC’ye bu olay yüzünden 5 milyar dolar ceza ödemişti.
👮🏾 10 milyar dolarlık soygunla tarihin en büyük dolandırıcılığına imza atan kripto borsası FTX’in sahibi ve önceki CEO’su Sam Bankman-Fried bir süredir Bahamalar’da keyif sürerken, her ne hikmetse kongreye konuşacağı günden bir gün evvel apar topar tutuklanarak ABD’ye iade edildi.
Çıkarıldığı mahkemece dava tarihine kadar ailesinin yanında kaşılması koşuluyla tarihin en büyük kefalet bedeli olan 250 milyon dolar kefalet senedi istendi ve tabii ki bu bedel karşılanıp Sam Bankman-Fried mahkeme gününe kadar ev hapsine girdi.
Amerika yargı sisteminde kefalet ve senet hadisesinin binbir türlü yöntemi olduğu için neticede Bankman-Fried beş kuruş ödemeden mahkemeden çıktı.
Durum onu gösteriyor ki; FTX’in siyasetle olan yakın para ilişkileri nedeniyle bu dava çok büyütülmeden sonuçlanacak ve muhtemelen müşterilerin kayıpları bu politik bataklıktan dolayı kamu tarafından karşılanacak.
🤖 Yapay zeka, yaratıcılığın zanaatkarlık tarafında önemli bir bariyeri ortadan kaldırıyor.
Artık ne istediğini bir uygulamaya düzgün ifade edebilen herkes yapay zeka uygulamalarının limitleri doğrultusunda en iyi metinden, en güzel görsele ve muhtemelen yakında en başarılı video yapımlarına ulaşabileceksiniz.
Hem de sıfır teknik bilgi ve yetenek ile.
Bu durum yeni bir meslek doğurdu, "Prompt Engineering".
Financial Times’dan Tim Bradshaw bu konu hakkında güzel bir makale yazmış
(Benim prompt yeteneği de anca yukarıdaki kadar)
⚡ GEELY’nin markalarından olan ZEEKR, Çinli batarya üreticisi CATL ile 1000 km menzile sahip ilk elektrikli seri üretim araç olan ZEEKR 001’i 2023’de piyasaya çıkarıyor.
CATL’in aynı orandaki Tesla bataryalarından %13 daha verimli olan, sıvı soğutmalı Qilin batarya setini kullanacak olan ZEEKR 001, 10 dakikada hızlı şarj edilebilecek.
Elektrikli araç dünyası için önümüzdeki sene benzeri majör gelişmelere şahit olacağız ve 1000 km menzil 2023 itibariyle yeni standart olacak diyebiliriz.
🫱🏻🫲🏼 Microsoft’un zamanın Metaverse gazı ile 68.7 Milyar dolara satın almak için teklif verdiği oyun şirketi Activision Blizzard’ın satışı için önce rakipler (Sony) ve sonra ABD’de FTC ve AB’de tekel regülatörleri tek tek bu satışı engellemek üzerine uğraşıyorlar.
Microsoft da Activision Blizzard’ın tüm oyunlarının (başta Call Of Duty) en az 10 yıl boyunca daha Steam, PlayStation ve Nintendo platformunda kalmaya devam edeceğinin garantisini verdi.
Tüm dünyada tuhaf bir şekilde hükümetler harici farklı gruplar tarafından da bu satın almanın tamamlanmasının önüne geçilmek isteniyor.
Bütün bunlar olup biterken Activision Blizzard’ın 2100 çalışanı sendikalaşma yoluna gitti.
Microsoft başkanı Brad Smith için bu dönemdeki en büyük uğraş bu olacak gibi. Bunun da üstesinden gelmeyi becerirse gelecek dönemde ABD’nin politika arenasında görebiliriz kendisini.
Haftanın Kitabı
📚 Aslında bu bölümde çok popülerleşmiş eserleri paylaşmak niyetinde değildim. Bu zamanda size kalkıp size “Innovator’s Dilemma okuyun mutlaka” diyecek kadar niteliksiz görmüyorum sizleri.
Fakat doktora tezi Kocaeli Üniversitesi’nden "Ak Parti teşkilatlarının demokratik değerlere bakışı üzerine karşılaştırmalı bir analiz” olan birinin, dünyada en fazla atıf alan 4. akademisyenine laf edebildiği bir vasatlığa akademi ile ilgisi alakası olmayan ben bile kayıtsız kalmak istemedim.
2019 yılında çıkan Daron Acemoğlu ve Jamses A. Robinson’ın Dar Koridor kitabını size güçlü toplumlar ve devletlerin yolculuğu hakkında fikir sahibi olmanız için önermem, zira bu devletler ve toplumların bugünkü gerçeklikleri küreselleşme ve ucuz para zamanlarındaki imajları ile örtüşmüyor.
Fakat tarihte yaşanmış badireleri bir sonuca dayandırma koşuluna girmeden okumanızda fayda olan eserlerden.