Umut Aydın ile 'Meseleler' - #9
Meseleler'in 9. sayısından herkese merhaba.
Ne yazık ki içinde bulunduğumuz dönem ve şahit olduğumuz hadiseler sebebiyle işe güce varmaz oluyor elimiz. Hiçbir şeyden zevk alır takatimiz kalmadı.
En kısa sürede bu zamanları atlatmayı ümit etsek de önümüzde daha parlak vakitler göreceğimize dair emareler de yok. Bu sebeple hem mental hem fizik olarak herkesin kendine azami özen göstermesi gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta Internet'ler bize sosyal romantizm ve popülizm ile yalanın ne kadar çabuk ve kuvvetli yayılabileceğini gösterdi.
Önce Türkiye'nin en iyi yönetişimine sahip organizasyonları, ardından Rusya işgalinin ilk saatlerinde bölgedeki durum üzerinden yapılan ve akl-ı selim, eğitimli diye nitelendirebileceğimiz kişilerin de büyük popülist histerilerle yaymaktan çekinmediği haberler/tepkiler bizlere sağduyu sahibi her sosyal medya kullanıcısı her bireyin gördüğü her şeye kuru romantizm ile RT/Like'a arlamak yerine fact-checking için daha çok mesai harcaması gerektiğini canlı örneklerle öğretti.
Fact-checking mekanizmasının ne denli kritik olduğunu dünya ABD seçimleri, Brexit gibi hadiselerle tecrübe etmişti zaten, fakat özellikle devletler kaynaklı yapılar bu iş için çalışan organizasyonların büyümesi önünü farklı şekillerde kesmişti.
Bu bülteni okuyan herkesin bilmesini ve hazırlıklı olmasını istediğim şey şu ki; kısa ve orta vadede özellikle şirketler ve kurumlar ile ilgili daha çok popülasyon soslu dezenformasyonlara şahit olacağız.
Artık istenmeyen bazı organizasyonları herhangi bir devlet/devlet adamı/kamu kurumu yerine, yalanla dolaylı olarak aynı safta olan/destekleyen kişilere bitirmek çok daha efektif bir strateji.
Bu hafta Meseleler malum gündeme yoğunluk olduğu için çok daha kısa ve öz olacak.
Hepinize barış ve sağlık dolu yarınlar dilerim.
Umut Aydın
Gündem
🙈 Geçtiğimiz hafta en büyük NFT ticaret platformu olan OpenSea kullanıcılarının bir kısmı pishing saldırısına kurban gidip 1.7 milyon dolar değerindeki NFT'lerini kaptırdılar.
Aslında pratikte yaşanan hadise kullanıcıların kendileri başka biri gibi gösteren kötü niyetli kişilere kendilerine ait varlıkları, kendi istekleri ile transfer etmeleri. Bu transferlerin tümü blockchain ortamında kayıtlı ve inkar edilebilirliği olası değil bu nedenle :)
Bu noktada web3'ün mentalitesine ayak uyduramayan kullanıcı yığınlarının haklı feryatları mevzubahis. O vakit biz de hoca gibi "Kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne neden inanmak istemiyorsun" diyoruz.
🏭 Geçtiğimiz yılın sonunda gerçekleşen COP 26 İklim Konferansı'nda Birleşmiş Milletler karbon emisyonunu düşürme hedefli yatırımlar için bir ETF tanıtmıştı.
Citigroup, Santander gibi bankalar da bu fona milyonlarca dolar yatıracaklarını vaadetmişti, fonun değeri geçtiğimiz süre zarfında yalnızca 2 milyon dolara ulaştı ve yatırım vaadinde bulunan büyük şirketlerin hiçbiri yatırım yapmadığı için kapanacağı duyuruldu.
💔 Türkiye'de "Tinder Avcısı" olarak anılan, kadınların biricik sevgilisi Simon Leviev NFT koleksiyonunu satışa çıkardı.
Tinder üzerinden tanıştığı kadınları kandırmak suretiyle zimmetine para geçiren amma velakin halen gününü gün eden Leviev bu da yetmezmiş gibi kendisiyle ilgili çekilen belgeselden bir kare ile ilk NFT koleksiyonunu da satışa çıkardı.
🚫 İşgalin ilk gününde Rus Devleti Facebook'dan (Meta) bütün bağımsız fact-checking işlemlerini ve Rus Devleti'ne bağlı yayın organlarını etiketlemeyi durdurmasını istedi.
Bu istekleri yerine getirmeyen Meta'nın servisleri Rus Devleti tarafından durduruldu.
Geçmiş zamanlardaki bol dezenformasyonlu ortaklık artık yok tabii.
💣 Ukrayna, Rus işgalinin ardından batıdan şiddetli kınama harici bir aksiyon göremeyeceklerini anladıktan sonra Ukrayna merkezli bir sivil toplum kuruluşu Patreon üzerinden orduya destek amacıyla bağış organizasyonu oluşturdu.
Fakat Patreon bu bağış kampanyasını kullanım kurallarına aykırı olduğu
için yayından kaldırdı.
☢️ Nvidia uğradığı siber saldırı sonucu iki gün çalışamaz hale geldi. Zaten çip krizinin global olarak hat safhada olduğu bu zamanlarda bu ve benzeri yaşanabilir saldırılar dünya için stratejik değere sahip.
İcatlar
🌎 Facebook (Meta) sesli komutla sanal bir dünya oluşturmanıza imkan veren "Builder Bot" isminde bir platform geliştiriyor.