Umut Aydın ile 'Meseleler' - #8
Meseleler'in 8. sayısından selamlar.
Geçtiğimiz hafta hem karantina süreci, hem seyahatler, hem de yoğun iş derken su koyuverdik. Bu hafta itibariyle tekrar toparlıyoruz.
Bültenin bu kadar sevildiğini bilmiyordum, gelmediği hafta her ortamdan "Abi n'oldu, bülten gelmedi" diye soranlar sayesinde bir kez daha ilgi gördüğüne sevindim.
Kendimden notlar:
Web3 alanında yeterli olgunlaşma dönemine giriyoruz, bu sebeple yakın zamanda bu alana odaklanmış yeni bir tüzel kişilik oluşturma çalışmalarımız var.
Bu sene ayrıca Racing Team Turkey'e de yeterli vakit ayırma hedefindeyim, umarım bu sene Avrupa'da ELMS'de iyi bir sezon çıkarıp önümüzdeki sene için iyi yerlere geliriz.
Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum.
Umut Aydın
Gündem
🦹🏻♀️ 2016 yılında dünyanın sayılı kripto borsalarından Bitfinex hacklenip, 120.000'e yakın Bitcoin çalınmıştı.
O dönem 60 milyon dolar eden bu soygunun maliyeti, bugün 4.5 milyar dolara tekabül ediyor.
Geçtiğimiz hafta Amerika Adalet Bakanlığı bu hack olayı ile ilgili Ilya "Dutch" Lichtenstein ve Heather Morgan isimli çiftin tutuklandığını ve 3.6 milyar dolar değerinde Bitcoin'e el konulduğunu açıkladı.
Amerika tarihindeki en büyük finansal operasyon olduğunu açıklayan bakanlık, çiftin bu parayı çeşitli yöntemlerle aklamaya çalışırken takip edildiklerini belirtti.
Muhtemelen bu ikiliyle ilgili çok fazla haber hafta boyunca gözünüze ilişmiştir. Kadının kendince yaptığı kötü rap parçalardan annesinin Türk olmasına kadar çoğu detaya da hakimsinizdir.
Bütün bunlar bir yana aynı hafta içinde Putin'in "Kripto varlıklarla ilgili gerekli düzenlemeleri yapıp kullanmaya devam edeceğiz." açıklamasından sonra bu hadisenin patlak vermesi ve ABD Adalet Bakanlığı'nın "Kripto paraların her koşulda izini sürebiliyoruz, sürmeye devam edeceğiz" diye demeç vermesi zamanlama açısından manidar diyebiliriz.
🥶 Madem Rusya'ya bağladık Sibirya'dan devam edelim.
Ruslar dünya gündemini Ukrayna ve Kripto paralar ile meşgul ederken bu hafta Financial Times Sibirya'daki Bitcoin madenciliği ile ilgili çok enteresan bir içerik hazırlamış.
Hava sıcaklığının kışları -21.5 dereceye dayandığı Sibirya Bitcoin üretimi için optimum koşulları sağlıyor.
Hemen hemen her ailenin evinde olan ASIC cihazlar pasif gelir üretiminin dışında kış aylarında haneleri ısıtma işlevini de görüyor.
🚙 Alfa Romeo bu yılın ikinci yarısında Türkiye'de de satmayı planladığı yeni compact SUV'si Tonale'nin NFT desteği olacağını açıkladı.
Her satışın dijital bir sertifika (NFT) ile yapılacağı model, araçla ilgili yapılan mesafe ve servis verilerini barındıracak. Bu sayede ikinci el satışlarda aracın tüm hikayesi doğrudan paylaşılabilecek.
Tabii bunun hangi ağ üzerinde yapılacağı henüz bilinmiyor. Ayrıca Türkiye'de BTK'nın direktifleri merkezi Türkiye harici Connected Car uygulamalara izin vermezken tümden dağıtık bir yapıyla çalışan bir modelin bu özelliklerinin kullanılabileceğini sanmıyorum.
📈 AMD'nin pazar değeri ilk kez intel'i geçti.
15 Şubat tarihinde piyasaların kapanmasına kısa bir süre kala 197.75 milyar dolar değere ulaşan AMD, 197.24 milyar dolarlık intel'in pazar payını geride bırakmış oldu.
Perşembenin gelişi Çarşambadan belliydi zaten.
💔 Bu arada NViDiA, ARM'ı yaklaşık 80 milyar dolara Softbank'den satın alacağını duyurmuştu. Fakat regülatörler bu satışın önünü kestiler.
Hal böyle olunca Softbank bir İngiliz şirketi olan ARM'ı Amerika'da borsaya açma girişimi için harekete geçti. Bu noktada bir sonuç alabileceklerine dair soru işaretleri devam ediyor.
🎛️ Amerikalı şarkıcı Kanye West yeni albümü Donda 2'yi yalnızca kendi platformu olan Stem 2'de yayınlayacağını duyurdu.
Apple'ın albüm için 100 milyon dolar teklif ettiğini belirten sanatçı yeni albümünün Spotify, Apple Music ve Amazon dahil herhangi bir serviste olmayacağını açıklamış.
Bu alet çok değişik, anladığım temelde albümdeki bütün sample'lar ve ana kanal kayıtlarının yüklendiği bu zımbırtıyla albümdeki tüm şarkıları kendi isteğiniz doğrultusunda düzenleyip, efekt vs ekleyerek dinleyebiliyorsunuz.
Herkesin NFT, Metaverse kovaladığı zamanlardan Kanye'nin MP3 player'a yatırımı nostalji özleminden olsa gerek.
💵 Bütün platformlar 'Creator' profilleri kendine çekip, besleyip büyütmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Bu eforların en başında da içerik geliştiricilere emekleri karşılığında gelir elde edebilecekleri modelleri oluşturmak geliyor.
Snapchat de Snap Stars diye adlandırdığı içerik geliştiren profiller için Snap Story'lerin ortasına alacağı bir reklam ile geliri içerik geliştiricilerle paylaşmayı hedefleyen bir fonksiyonu test etmeye başladı.