Umut Aydın ile 'Meseleler' - #5
Meselelerin 5. sayısından merhabalar.
Bu hafta yine içimiz dışımız Metaverse ve NFT oldu. Bu konuların kısa vadede anlamlı noktalara ulaşması çok olası değil. Çok farklı kafalardan manasız yönlendirmeler ve sahte uzmanlıklara rastlayacaksınız bolca, çok aldırış etmeyin.
Henüz gaz ve toz bulutundan öte gitmeyen kavramlardayız. Her Decentraland'a giren Metaverse uzmanı değil, iddialı Metaverse'ler de muhtemelen dandik WebGL olmayacak.
Hepinize iyi haftalar.
Umut Aydın
Gündem
🕹️ Bu haftanın en önemli haberi şüphesiz ki; Microsoft, Call of Duty ve World of Warcraft gibi oyunların üreticisi olan Activision Blizzard'ı 70 milyar dolar (+-) trink paraya satın alması oldu.
Microsoft için zaten Xbox tarafında anlamlı olan bu satın almanın asıl nedeni şüphesiz yükselen Metaverse trendi.
Activision'ın elindeki varlıklar elbette kıymetli, fakat daha kıymetli olan insan kaynağı.Teknoloji geliştirme ile ilgili yaşadığımız insan kaynağının üzerine Metaverse ve NFT'ler sağolsun yaratıcı ve tasarımcı kıtlığı da eklendi. Bu sebeple çok kısa vadede böyle birkaç satınalma haberi daha duyacağız.
Öte yandan Microsoft tarihinin en yüksek bedelli şirket satın alması da bu anlaşmayla yapıldı, fakat yine de daha yüksek bedelle olabilirdi. Bunda Activision içerisinde çalkalanan ayırımcılık, taciz ve sürüyle skandal dava da yardımcı oldu.
🏢 Metaverse ve insan kaynağından söz etmişken bir diğer önemli gelişmeden söz edelim.
Facebook (Meta) kendi Metaverse'ünü oluşturmak amacıyla gelecek 5 yıl içinde Avrupa Birliği sınırları içinde 10.000 geliştiriciyi işe alacağını duyurdu.
📼 Bu haber her ne kadar iki haftalık da olsa benim radarıma yeni girdi. Bir grup DAO yatırımcısı bir zamanlar Amerika'da çok meşhur bir video-kaset kiralama şirketi olan "Blockbuster" adını geri alıp, bir streaming servis kurarak Netflix gibi şirketlerle rekabet etmek üzere markayı kullanmak istiyor.
Toplamda 5 milyon dolara ihtiyacı olan yatırımcı topluluğu bunu BlockbusterDAO NFT'si ile toplamayı hedefliyor.
NFT ve DAO ile ilgili gördüğüm, görmek istediğim ve muhtemelen gelecekte de mevcut kapital düzeni baştan yaratacak çok güzel örneklerden.
🦧 Twitter; "Madem hepiniz profil fotoğrafınızı maymuna, ayıya ve türlü mahlukatlara çevirmekte ısrarcısınız, o zaman doğrudan NFT halini kullanın" diye ücretli servisi olan Twitter Blue'nun iOS kullanıcılarına NFT'lerini profil fotoğrafı yapabilme özelliğini duyurdu.
Heyecanlanacak bir durum yok, yine JPEG veya PNG neticede.
💵 Amerika Merkez Bankası (FED) dijital dolar için çalışmalara başladı.
Bu konuda ilk whitepaper'ını yayınlayan FED, "Dijital bir para biriminin daha hızlı ve kolay bir ödeme çözümü olacağını" belirtse de politik ve yönetim olarak hangi tarafta olduğuna dair net bir görüş bildirmemiş.
Muhtemelen sahibi olan beş aile kendi arasında ortak bir karar almadılar henüz.
Yine de whitepaper'ın teknik olarak incelenmesinde fayda var.
🇷🇺 ABD Merkez Bankası'nın aksine Rusya Merkez Bankası bu hafta yaptığı bir açıklamayla Rusya genelinde kripto para madenciliği, satışı ve sahipliğinin yasaklanmasına yönelik bir tavsiyede bulundu.
Rus Merkez Bankası kripto varlıklar ve bu varlıklarla yapılan spekülasyonların vatandaşları üzerinde büyük tehdit oluşturduğunu öncelikli neden olarak gösterdi.
Bu hafta Avrupa Birliği'nden de tükettiği enerji bakımından kripto para madenciliğinin yasaklanması ile ilgili söylemler oldu.
Şu an özellikle spor alanında çok fazla kripto reklamı/sponsorlukları mevcut, koca Staples Center bile Crypto.com Center oldu ve muhtemel bir kripto reklam yasağı bizlere sigara reklam yasağının ilk zamanlarını tekrar yaşatacaktır.
🔌 Avrupa'daki elektrikli araç satışları ilk kez geçtiğimiz Aralık ayında dizel araç satışlarını geride bıraktı.
Regülasyonlar ve teşvikler sayesinde geçtiğimiz ay Batı Avrupa'da 176.000 elektrikli araç satılırken aynı dönem satılan dizel araç sayısı 160.000 civarında kaldı.
Bu alandaki bir diğer önemli haber de Porsche'den geldi. Porsche'nin elektrikli modeli Taycan 2021 yılında 41.296 satış adedi ile 38.464 adet satılan markanın ikonik 911 modelini geride bıraktı.