Umut Aydın ile 'Meseleler' - #24
Meseleler'in 24. sayısından merhabalar,
Gündemin çoğunlukla FTX'in bitmeyen skandalları ve Elon Musk'ın Twitter'da yaptıklarından ibaret olduğu bir haftayı daha geride bıraktık.
Elon, Twitter'ın kalan çalışanlarına yolladığı son e-posta ile halen Twitter'da çalışmaya devam etmek isteyenlerin uzun mesai saatleri gibi 'hardcore' bir ortama hazırlıklı olmaları gerektiğini, buna evet diyeceklerin mail ile onaylamasını, kalanların işi bırakmasını istedi.
Daha sonra, ayrılma niyetindeki Twitter çalışanlarının şirketi sabote etmesinden korktuğu için 21 Kasım'a kadar Twitter ofislerine tüm fiziksel girişleri yasakladı.
Bu vakitten sonra bu işin belini doğrultması çok güç. Twitter'a reklam verecek bir tek aklı selim şirket/marka olduğunu sanmıyorum artık.
AB'nin de çoğunluğu kovulan içerik moderasyonu ekibi yüzünden yaşanacak kaos nedeniyle şirketin ensesinde boza pişirmeye başlaması an meselesi.
Elon Musk hadi bunu AB'ye karşı başlatacağı bir "free speech" kampanyası ile bertaraf etmeye çalıştı diyelim. Yine de finansal olarak yaşanacak dertlerin önünün alınması çok zor.
Bir noktada dönüp markalara/şirketlere "Madem benim mecramda bu kadar etkileşim alıyorsunuz, bana para vermek zorundasınız" minvalinden yapacağı bir çıkışa kadar gidecek bu işin sonu diye düşünüyorum.
Öte yandan Justin Bieber'ın 1.3 milyon dolar vererek satın aldığı BAYC NFT'sinin bugünkü fiyatının 69 bin dolara düştüğü bir piyasada NFT'lerin yeniden gündeme getirilme çabası bi hayli tuhaf. Hep birlikte bakıp göreceğiz.
Son olarak sizlerden ricam, Twitter'ın başına geleceklerden emin olmadığımız bugünlerde, eğer faydalı olduğuna inanıyorsanız bu bülteni çevrenizle paylaşıp daha çok kişinin abone olması konusunda yardımcı olmanız.
Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta diliyorum.
Gündem
⚽ Nike bu hafta yaptığı Football Verse kampanyasıyla NFT/Web3 pazarına hızlı bir giriş yaptı.
Bir yıl evvel bu alandaki ilk marka hakları başvurusunu yapan Nike, daha sonra NFT girişimlerinden RTFKT'yi satın almıştı.
.SWOOSH isimli platform başta bir pazar yerine sahip olacak, virtual drop'ları da içerecek platform aynı zamanda kendini bir topluluk olarak da konumlandırma hedefinde.
Polygon desteği ile çalışacak sistem, kullanıcıların kendi cüzdanları ile NIKE-ID'lerini kullanmalarına izin verecek.
Nike bu kampanyaya başladığı gün, Adidas da apar topar Virtual Gear adında NFT'li bir şeyler tanıttı.
Zaten gebermiş olan NFT piyasasına bir tokat da çalkantılı kripto gelmişken, Nike gibi şirketlerin yaptığı suni teneffüsün pazara potansiyel etkisi tartışılır.
🚕 Bir süredir Martı'nın Martı TAG uygulamasını her yerde duyuyorsunuzdur.
Son haftalarda tanıtımını en umulmadık kişilerden bile muhtemelen para karşılığı işittiğimiz bir araç paylaşımı (Carpool) uygulaması olan Martı TAG, tabii ki Türkiye'nin en esaslı potansiyel organize suç şebekelerinden olan Taksiciler Odasını harekete geçirdi.
Amerika'da çok yaygın olan carpool hadisesi her ne kadar kültürel olarak bize pek uymasa da, bilhassa İstanbul'da Türk vatandaşlarına hizmet vermeyen taksicilerin zulmü yüzünden önemli bir potansiyele sahip.
Ulaşım alanında olabilecek her türlü iyileştirmeye mevcut iktidarın da desteği ile karşı çıkan İstanbul Taksiciler Odası, görünen o ki kriminal girişimlerine Martı ofisini basıp Oğuz Alper Öktem'i ve ailesini tehdit ederek bir yenisini eklemiş.
Öktem'i hepimiz daha evvel yaptığı röportajlardan birinde sarfettiği "Yaz devlet başa, ya kuzgun leşe" veya "Ya devlet başa ya çawani başe?" benzeri tuhaf söylemlerinden biliyoruz.
Aynı zamanda AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in kızıyla evli olan Öktem'e taksicilerle olan mücadelesinde başarılar diliyorum.
💸 Google, tarihinde aldığı en büyük yasal ceza olan 391.5 milyon doları ödemeyi kabul etti.
2018 yılında yapılan soruşturmada Google'ın 2014 yılından beri Android kullanıcılarının cihazlarından konum bilgilerinin alınmasını kapatmış olsa bile, kendilerinin haberi olmadan başka bir hesap ayarından (Web&App activity) otomatik olarak açıp takip ettiği ortaya çıkmıştı.
Bu sebeple ABD'deki 40 eyalet, Google'a kullanıcı mahremiyetini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmıştı. Google bu davaya konu olan tutarın tümünü ödemeyi kabul etti.
📉 FTX'in iflasıyla birlikte şirketin finansal olarak yaptığı usulsüzlüklerin dışında, topluca yapılan orgy partilere kadar sürüyle hadise gün yüzüne çıkadursun. İflasın son etkisi FTX'in yakın desteğini alan Solana'da görüldü.
Solana'yı basit haliyle Ethereum'a rakip farklı bir blok zinciri ağı olarak düşünebilirsiniz.
Kısa bir süre evvel en büyük pazar payına sahip 5. kripto para değerini taşıyan Solana, bu olaylardan sonra yaşadığı büyük düşüşle 16. sıraya geriledi.
Sırasıyla Binance, BYBIT, Bitmex ve OKX gibi borsaların da yaptığı açıklamalarla, Solana ağı üzerindeki USDT ve USDC gibi stabil coin'leri desteklemeyeceklerini duyurmaları SOL için büyük darbe oldu.
Tether de yaptığı açıklamayla Solana ağı üzerindeki 1 milyar dolar değerindeki USDT'yi Ethereum'a taşıyacağını duyurdu.
Borsalar bir yana, bence odadaki en büyük fil Tether gibi stabil coin'ler. Borsalarla ilgili görülebilecek her türlü vakayı görüyoruz ama bugün piyasanın temeli olan stable coin'lerin başına gelebileceklerle ilgili kimsenin bir öngörüsü yok.
Ayrıca, son zamanlarda yaşadığımız hadiseler kriptonun al-sat işlerinden çok sabit varlıklara dönüşünü hızlandırabilir.
🏢 WhatsApp mağaza, restoran başta olmak üzere farklı işletmelerin uygulama içinde listelenip, aranıp, iletişim kurulabileceği yeni özelliğini beş ülkede test etmeye başladı.
Daha önceleri uygulama içerisinden ödeme fonksiyonlarını da birkaç ülkede deneyen WhatsApp bu özelliği ile koşarak SuperApp olma yolunda ilerlerken Google'ın trafiğine de göz koyuyor.
💨 Bir süre önce Porsche'nin de dahil olduğu bir yatırım turuyla Bugatti'yi alan Hırvatistan menşeili elektrikli otomobil üreticisi Rimac'ın yurt dışında 2 milyon dolara satılan modeli Nevera, kendilerine ait bir test pistinde 412 km/s'lik bir sürate ulaşarak "Dünyanın en hızlı elektrikli otomobili" ünvanını aldı.
Elektrikli otomobillerle ilgili bilhassa hazır tork avantajından dolayı sürat testlerinde astronomik dereceler görülebiliyor. Fakat bir elektrikli otomobille bu süratlere çıkabilmek özellikle pil yönetimi alanında üst seviye mühendislik gerektiriyor.