Umut Aydın ile 'Meseleler' - #23
Meseleler'in 23. sayısından merhabalar,
Çılgın bir haftayı geride bıraktık. Başta Twitter'ın satışı, sonra FTX'in iflası ile ilgili saniye başı çıkan gelişmeler biraz baş döndürücüydü.
Kripto piyasasının bir süre gün yüzü göremeyeceği aşikar. Günün sonunda kripto yatırımcıları da dalga geçtikleri konvansiyonel yatırımcıların özünde yaptıkları şey olan "şirketlere yatırım yapma" disiplinine geçmeden bu acıları sonlandıramayacaklarını anlayacaklar.
Öte yandan bültenin vazgeçilmezi olan işten çıkarma haberlerinin de ardı arkası kesilmiyor.
Internet şirketleri bir yana, Apple, Microsoft ve Amazon'un da çalışan eksilttiği zamanlardayız.
Sizlere daha umutlu haberler vermek istedim fakat bir süre böyle gidecek gibi.
Gündem
🫰🏻Elon sonunda Twitter'ı aldı, fakat muradına erebildi mi tartışılır. Öncelikle büyük bir borçtan söz ediyoruz ve bu elinde tutmak isteyen tek bir kurum yok. Satınalmanın finansmanını yapan Wall Street bankalarının çoğu borcu üstüne alabilecek fonlarla çoktan görüşmeye başladı.
Öte yandan gelir gelmez şirketin çalışanlarının %75'inin işine son veren, daha sonra işten çıkardığı insanların bir kısmının aslında stratejik öneme sahip olduğunu öğrenip ertesi gün apar topar geri çağırtan Musk, reklam gelirleri ile şirketi ayakta tutmanın mümkün olmadığı gerçeğiyle yüzleşmiş olacak ki, apar topar Blue servisinin fiyatını 8 dolar yapıp, servisi alanlara otomatik onaylanmış hesap (mavi tik) özelliğini verdi.
Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra bazı reklam verenler (Audi, GM vb) hem rekabete aykırılık, hem de Elon'ın toksik davranışları nedeniyle Twitter'a reklam vermeyi bırakmışlardı.
En son bu hafta yöneticileriyle bir toplantı yapan Elon Musk, Twitter'ın gelirinin en az yarısını Blue servisinden elde etmesi gerektiğini ve bu strateji ile ilerleyeceklerini, hiç olmadı Twitter'ın iflasının da mümkün olabileceğini söyledi.
📉 Dünyanın ikinci en büyük kripto borsası FTX son sürat iflasa doğru gidiyor.
FTX'in kardeş kurululu olan Alameda'nın bilançosunun çoğunluğunu kendilerine ait FTT token'ından oluştuğu fark edilmişti.
Daha sonra bunu risk olarak gören Binance, ellerindeki milyarlarca FTT'yi satacaklarını duyurunca FTX'in 10 milyar dolar değerindeki müşteri varlıklarının Alameda tarafından hiç edildiği açığa çıktı.
Binance'in sahibi CZ aynı gün FTX'i satın alacaklarını duyursa da, ertesi gün yaptıkları açıklamayla sorunun tahminlerinden daha da derin olduğunu ve FTX'i satın alamayacaklarını açıkladı.
Twitter'dan "Kusura bakmayın sıçıp batırdım her şeyi" açıklaması yapan FTX'in 30 yaşındaki sahibi ve CEO'su Sam Bankman-Fried daha sonra hiçbir şey olmamış gibi bilgisayarından LoL oynamaya devam etti.
Son dakika: FTX Cuma günü iflas başvurusunda bulundu ve Sam Bankman-Fried CEO'luk görevinden alındı.
💸 Mark Zuckerberg, adına "Metaverse" dediği düşük çözünürlüklü, üç boyutlu yalan bir dünya yapmak için Facebook'un varını yoğunu har vurup harman savurarak bir senede operasyonel harcamaları %19 arttırıp 22.1 milyar dolara çıkarırken ortaya çıkan sonuç yatırımcıları çok memnun etmedi.
Çareyi yine geleneksel yöntem biçimiyle OPEX'i kısmakta bulan Zuckerberg 11.000 kişinin (Meta'nn %13 iş gücü) işine son vermekte buldu.
Bu arada, bu ara sıklaşan işten çıkarma hadiseleri sadece Twitter ve Meta'ya özgü değil.
Snapchat ve Intel %20 oranında küçüldü, Microsoft işten çıkarmalara başladı. Apple ve Amazon ise tüm işe alımları durdurdu.
2023'de ekonomik olarak kan gövdeyi götürecek.
💵 Getir, Almanya Berlin'de faaliyet gösteren zor durumdaki rakibi Gorillas'ı satın almak için bir süredir görüşme halindeydi.
Yaklaşık 3 milyar dolar seviyelerinde başlayan görüşmeler, Gorillas'ın durumunun giderek kritikleşmesi ile 1 milyar doların altında tamamlanacak gibi duruyor.
🔒 TikTok güncellediği yeni gizlilik sözleşmesi ile Avrupa'daki kullanıcılarına ait verilere Çin dahil farklı ülkelerdeki TikTok çalışanlarının erişebileceğini duyurdu.
22 Aralık'da devreye girecek yeni gizlilik sözleşmesi ile AB başta olmak üzere farklı regülatörler yine ses yükseltmeye başlayacaktır.
🇹🇷 Rekabet Kurumu, Meta'ya (Facebook) karşı yürüttüğü soruşturmalardan birini tamamlayarak şirkete 346,7 milyon Türk Lirası ceza kestiğini duyurdu.
Bu soruşturma güncellenen WhatsApp gizlilik sözleşmesi ile kullanıcı verilerinin farklı platformlarla paylaşacağını duyurmasıyla başlamıştı.
Rekabet Kurumu açıklamasında para cezasının gerekçesi olarak, kurumun Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açması gösterildi.