Umut Aydın ile 'Meseleler' - #20
Meseleler'in 20. sayısından merhabalar,
Küresel bazda sıkışmışlık kendini o denli hissettiriyor ki seçimsiz gerçek otokratik düzenler bile popülist otokrasinin şımarıklığından şikayetçi olacak raddeye geldi.
Kendi topraklarında üretilen yeni iPhone'un ambargolu pazarlarda satılamamasının yanısıra, o pazardaki gençlere batıya "tü kaka" diyerek aşılanmaya çalışılan yapay milliyetçiliğin de en fazla iki Apple lansmanı arası kadar tesiri olduğunun da bilinciyle önce telkinler sonra aksiyonlar başlayacak.
Yer altından çıkan gaz ve bir miktar petrol gibi kısa vadede herhangi bir ehemmiyeti kalmayacak unsurların bir sehpanın etrafındaki birkaç adama verdiği temkinli keyifin aslında ne anlama geldiğini bilen Çin'in öncelikle Rusya'yı Ukrayna'daki varlığı ile ilgili zorlayacağı, ardından yapay olarak yürüttüğü arz daralmasından vazgeçeceği kanaatindeyim.
Bu durum özellikle stagflasyon sarmalına koşan küresel ekonomide bir miktar gevşemeye ön ayak olabilir.
Elbette ki Avrupa'ya soğuk bir kış ile ders vermeye çalışacak olan Rusya başta Çin baskısını görmezden gelecektir. Fakat günün sonunda uyum kaçınılmaz.
Hastalıklı da olsa geleneksel kapitalizmin normlarına ayıklamalı dönüşe doğru ilerleyeceğimiz bir dönem öngörüyorum. Bu durum muhtemelen ilkbaharı bulacak, fakat yeni sosyolojik düzen (quite quitting, great resignation veya adına ne derseniz) konvansiyonel kapitalizm için aynı zamanda bir can simidi de olacak.
Hepinize iyi bir hafta diliyorum.
Gündem
👨🏿💻 Uber'in Intranet, Slack, AWS, vSphere, VMWare gibi bir çok kritik platformu 18 yaşındaki bir hacker tarafından ele geçirildi.
Kendini bir Uber çalışanına Uber IT ekibi çalışanı gibi gösteren hacker, Whatsapp üzerinden yaptığı sohbetle elde ettiği kod sayesinde gerçekleştirdiği MFA Fatigue saldırısıyla kendi cihazını ekleterek şirketin VPN'ine erişim sağlamış.
Uber ise konu ile ilgili yetkili merciilerle iletişim halinde olduğunu bildirmiş.
🤑 Tasarım dünyası yasta. Zira son zamanların en popüler tasarım uygulaması Figma, Adobe tarafından 20 milyar dolar karşılığında satın alınıyor.
Internet'ler geçmişten bugüne Adobe satın alımlarından bu yana hiç edilen, çoğunluğu Macromedia zamanındaki ürünlerin söylemlerinden geçilmiyor.
Daha tuhaf olanı bunları konuşan güruhun Adobe-Macromedia birleşmesi zamanında muhtemelen ilkokulda olmaları.
Madem ihtiyar görünme hevesiniz var, size daha doğru donelerle anlatayım.
Macromedia, Multimedya devriminin ilk zamanlarında özellikle Shockwave gibi platformlarıyla çok yeniliklere imza attı.
Fakat "Adobe alınca bitirdi" dediğiniz ürünlerin neredeyse tümü Aldus'dan gelmeydi.
🏦 Amerika'da SEC, soruşturmalar esnasında çalışanların Whatsapp vasıtasıyla yaptığı müşteri/iç mesajlaşmalara erişemediği için farklı bankalara toplam 1 milyar dolar tutarında ceza kesiyor.
Bu konu ile ilgili son 6-7 yıldır muhattap olduğum herkesi uyarıyorum. Türkiye'de BDDK ve SPK zaten çokça uyarı ve birkaç baskın/ceza işlemi uygulamıştı ama kısa vadede bu durum daha da sıklaşacaktır.
Denetlenebilir bir kurumsal mesajlaşma uygulamanız yoksa bizimle iletişime geçin (Sponsorlu içerik 😂)
Ayrıca bu hafta Facebook'a yine reşit olmayan kullanıcıların verileri ile ilgili İrlanda tarafından para cezası kesildi ama rutin bir durum olduğu için gündemimizde değil.
🇹🇼 ABD, Taiwan'ın güvenliği ve çip tedariğinin sürdürebilirliği için senatodan 4.5 milyar dolarlık bir yardım paketi önergesi geçirdi.
Önergenin yasalaşması durumunda, özellikle Çin'in olası Taiwan işgalinde atılacak askeri adımlar ve Çin'e uygulanacak 4 yılı kapsayan ekonomik ambargolar geçmiş olacak.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Çin'in olası Taiwan işgali ile ilgili kaygılar yükselmeye devam edip olası senaryolar üzerine çalışmalar hızlanmıştı.
Şahsi kanaatim; AB veya ABD'nin alelacele tekrar gündem ettiği alternatif üretim alanlarının faaliyete geçmesi özellikle lojistik olarak çok olası değil.
Çin'in ise Taiwan'daki varlığı zaten senelerdir kanıksandı. Bunun üzerine ek bir hamleye girişmesi çok mantıklı değil.
Ama kocanız arka planda çip hisselerine yatırım yapan bir ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'ysanız tabii ki bu tansiyon işinize yarayacaktır.
👓 Michigan ve Zhejang Üniversitelerindeki araştırmacılar Zoom gibi video konferans uygulamaları esnasında, gözlüklü bireylerin gözlüklerinden yansıyan görüntünün güvenlik zaafiyeti oluşturup oluşturmadığına dair bir araştırma yapmışlar.
Normal insanların "İşiniz gücünüz mü yok" diyeceği, benim gibi şüphecilere ise içten içe bir haz veren çalışma sonucunda gözlüklerden yansıyan görüntülerin belirli ölçüde multiframe ve süper çözünürlüklü ataklarla elde edilebileceğini ispatlamış.
Çok ilginç detaylar da mevcut.
İcatlar
📸 Bir Instagram fotoğrafının çekildiği anı ve nasıl çekildiğini, bulunduğu konumdaki herkese açık kameralardan aldığı görüntülerdeki kişileri yapay zeka ile eşleştirerek, gösteren bir uygulama yapılmış.
Next level open source public surveillance.