Umut Aydın ile 'Meseleler' - #14
Küreselce girdiğimiz enerji, tarım, ekonomik krizler silsilesi ve hızla gelen resesyonlar başta teknoloji olmak üzere bütün endüstrileri frenledi.
3-5 ay evvel Metaverse'den arsa kapmayı konuşan halkımız artık patlıcan A101'de mi BİM'de mi daha ucuz ona bakıyor. Ekonomik daralma böyle bir şey işte sevgili dostlar.
Bununla birlikte teknoloji şirketleri küçülmeye gidiyor. Bunun az çok neye dalalet olduğunu aşağıda belirttim.
Kendi adıma çok yoğun günler geçiyor. Bu sebepten ve biraz da genel gündemsizlikten ihmal ettiğim Meseleler eski rutinine dönecek.
Hepinize iyi haftalar.
Gündem
🆕 Web'in 2'sini 3'ünü bitirmişiz gibi geçtiğimiz hafta Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey Web5 adında, Blockchain temelli yeni merkeziyetsiz bir yapı oluşturacağını duyurdu.
Web3'ün "her şeyi tokenize edelim" yaklaşımından farklı olarak Web5 'de tek bir blockchain yapısının kullanımı ön görülüyor. O da Bitcoin.
Dorsey ve ekibinin vizyonundaki bazı noktaları doğrudan Bitcoin üzerinde yapmak ne denli verimli olur emin değilim. Yakın zamanda detaylar gelecektir.
👷🏾 Herkesin diline "Great Resignation"ın pelesenk olduğu bugünlerde sürpriz bambaşka bir yerden geldi.
Netflix, Getir, Robinhood, Carbon Health ve Glosier gibi teknoloji ile büyüyen şirketlerden üst üste işe alımları durdurma ve işte çıkarma haberleri gelmeye başladı.
Yaklaşmakta olan ekonomik buhran göz önüne alındığında bütün organizasyonlar önceliği operasyonel verimliliğe (tekrar) aktarıyor.
Bağcılıkla ilgilenenler bilirler, her asma sırasının başına bir gül ağacı dikilir. Gül herhangi bir hastalığa karşı ilk tepki veren narin bir bitki olduğu için, gül ağacı hastalandığında bağda kısa bir süre içerisinde bir hastalığın baş göstereceği anlaşılır ve bu doğrultuda önlem alınır.
Teknoloji işi yapan veya teknoloji ile büyüyen şirketler de genel ekonominin gül ağacı gibidirler. Bu da demektir ki; bu şirketlerde yaşanan finansal daralmalar ve operasyonel küçülmeler diğer tüm endüstrilerde kat be kat sert ve büyük ölçüde yaşanacaktır.
🚳 Geçtiğimiz ay Amsterdam belediyesi Getir'in bir kısım faaliyetlerini yasakladığını duyurdu.
Getir ve benzeri dark store'ların şehir ve ticari dokuya olan etkileri son birkaç ayın gündemiydi zaten. Bununla ilgili Bloomberg dahil farklı mecralarda görüşler de dile getiriliyordu, ancak ilk adımı Amsterdam belediyesi attı.
Hem görsel reklam yoğunluğu hem de depoların bölgedeki insanları rahatsız ettiği gerekçesiyle Getir'in faaliyetleri durduruldu.
Öte yandan Amsterdam'lılar da bu konu ile ilgili yaşam alanlarının ticari alana döndüğü gerekçesiyle çok fazla şikayet dile getiriyorlar.
🔄 Aldı, alamadı, oldu, olamadı derken Elon Musk'ın Twitter'a verdiği satınalma teklifi son üç aydır Internet'lerin ana gündem konularından biri halini aldı.
Önce parayı denkleştirme problemi ortaya çıktı, ardından rakamları beğenmeyen Musk "Zaten kullanıcıların çoğu sahteymiş" bahanesiyle çamura yattı derken bu teklifin bir sonuca varamayacağı neredeyse kesinleşti diyebiliriz.
Bütün bu olan biten ile birlikte hisse fiyatı da iyiden iyiye düşen Twitter ve Elon Musk süreci imzalanmış sözleşme nedeniyle iyice sürüncemeye girecek gibi.
Şahsi kanaatim Twitter gibi bir platformun para ile satın alınabilmesinin güç olduğu yönünde.
Bunun sebeplerini ve Musk ile Twitter arasındaki süreci enine boyuna The Brand Age'in Haziran sayısında değerlendirdim. Okumanızı şiddetle tavsiye ederim.
📉 Bu aralar TL/Döviz harici herhangi bir piyasada takip ettiğim herhangi bir menkul kıymeti yeşil renkte görebilmek pek nasip olmuyor.
Gerçekçi olmak gerekirse bu durumun kısa/orta vadede değişebilme ihtimali de pek mümkün görünmüyor.
Kripto varlıklar da piyasaların genel gidişatından nasibini alıyor haliyle.
NFT piyasasının en popüler koleksiyonlarından CyberPunks'ın taban fiyatı yakın bir süre içerisinde 100.000 dolar seviyesine indi.
Koleksiyonun bazı parçaları bundan altı ay evveline kadar 1 milyon dolar seviyesinden alınıp-satılırken bugün aynı parçalar 100-140 bin dolar seviyelerinde işlem görüyor.
🚗 Avrupa Parlementosu yaptığı oylama ile 2035 yılından itibaren içten motorlu araçların satışının yasaklanmasına dair karar aldı.
Bugün itibariyle AB içerisinde satılan her otomobilin %20'sini elektrikli araçlar oluşturuyor.
Kararın uygulanmasına halen 13 sene olmasına rağmen otomobil üreticileri bilhassa şarj istasyonlarının altyapı yetersizliği nedeniyle uygulanabilirliği pek gerçekçi bulmuyor.
Öte yandan içinde bulunduğumuz çip, nikel ve metal gibi hammaddelerde yaşanan derin tedarik problemlerini de göz önüne aldığımızda az üretimle birlikte paylaşımlı mobilitenin dayatılacağı kanaatindeyim.