Umut Aydın ile 'Meseleler' - #10
Meseleler'in 10. sayısından merhabalar.
Yanıbaşımızda olan bitenler bir yana, bütün bu olan biteni rasyonalize etme çabasında olan zihinleri algılamakta zorluk çekmiyor değilim.
İnsanoğlu manasız şehvetinin peşinde tarumar olmaktaki ısrarcılığını sürdürdükçe daha acınacak çok sahnelere şahit olacağız ne yazık ki.
Bütün endüstrinin ve benim de radarımdaki tek konu malum hadiseler artık, bu yüzden çok iştahlı ve dikkat çeken bir gündem oluşmuyor iki haftadır ne yazık ki. İlk sayıdan beri belirttiğim gibi, burada yazdıklarım yalnızca benim dikkatimi çeken hadiseler.
Yani bülten hazırlayacağım diye alakalı-alakasız farklı konulardan çorba yapma niyetim yok, olmayacak da.
Elbette (ve maalesef ki) dünyanın içinde bulunduğu bu durum da kısa bir süre sonra normalize olacak ve "Aa Apple'da böyle Metaverse'e girmiş" diyeceğimiz günlere hızla döneceğiz.
Hepinize barış ve sağlık dolu yarınlar dilerim.
Umut Aydın
Gündem
🏢 Adunza adlı iş arama motorunun yaptığı analize göre; Facebook'un ismini "Meta" olarak değiştirmesinin ardından dört ay içerisinde 'metaverse' içerikli iş ilanları ABD'de 697'den 3500'e çıkmış.
Bütün şirketlerin fellik fellik 3D tasarımcı aradığı dönemde daha büyükler oyun şirketleri alarak yollarına devam ediyorlar.
🕹️ Gelmiş geçmiş en iyi FPS (bence) oyunu olan Doom'un yaratıcısı id Software'in co-founder'larından John Romero, Doom II için "One Humanity" adında yeni bir bölüm oluşturdu.
Bu bölüm oyunun yayınlandığı 1994 tarihinden bu yana oyuna eklenen ilk bölüm olacak.
Bütün gelirinin Ukrayna için Kızılhaç ve BM Merkezi Acil Müdahale Fon'una aktarılacağı bölüm 5€ veya 5.50$ dan satın alınabilecek.
🚙 Uzun süredir elektrikli otomobiller üzerine çalışan Sony, bu alandaki çalışmalarını Honda ile sürdüreceğini açıkladı.
Sony daha önce Vision-S adında bir prototipi göstermişti. Mobilitenin gelecekte şekilleneceği alan çoğu teknoloji şirketini daha peşinden sürükleyecek.
Sony-Honda ortaklığının ilk ürünü 2025 yılında tanıtılacak.
🤖 Amerikalı Grubhub uzun süredir ABD içinde yemek dağıtım işi yapıyor.
Geçtiğimiz yıl da üniversite kampüsleri içerisinde robot araçlarla otonom dağıtım yapmaya başlamıştı. Dağıtım işlerini birlikte yaptığı Rusya merkezli Yandex'le Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası yollarını ayıran Grubhub robotlarla yaptığı dağıtım işini de durdurdu.
Yandex ayrıca ABD'de yürüttüğü otonom araç testlerini de durdurdu.
Mevcut durum yabancı şirketlerin Rusya'daki varlıklarını ve operasyonlarının bir bir sonlanmasına sebep oluyorken öte yandan Yandex gibi Orta Avrupa'da mobilite başta olmak üzere farklı alanlarda çalışan şirketlerin varlığını da tekrar sorgulatıyor.
👨🏻💼 Bu hafta Türkiye'de maske ve HES Kodu uygulamalarının son bulacağına dair yapılan açıklamaların ardından Türkiye'de "hibrit" diye direnen son büyük organizasyonlar da çalışanlarına "Önümüzdeki hafta herkes ofise dönecek" talimatını verdiler.
Pandeminin ilk zamanlarında bilhassa teknoloji işinde olmayan romantiklerin her platformda; "Artık çalışma şekli değişti, ofisler bitti, en kötü hibrit çalışma ile devam edilecek" şeklinde süregelen beyanlarına karşılık hep "Elimizde öyle bir veri yok. Türk şirketler en kısa sürede ofise dönecekler, zaten evde de verimli çalışamıyorlar" diye söylüyorduk.
Bu konudan bağımsız olarak global şirketler de tam gaz ofisleri açıp çalışanları geri çağırmaya başladılar.
Önce Apple bütün çalışanlarının en geç 11 Nisan günü ofislere geri dönmesini istedi.
Son olarak Twitter 15 Mart itibariye ofislerin tekrar açılacağını, iş seyahatlerinin kaldığı yerden devam edeceğini duyurdu.
Fakat çalışanların şirkete dönüşleri kendi insiyatiflerine bırakıldı.
📍 Sırasıyla Google ve Apple işgal altındaki Ukrayna'da harita servislerindeki trafik ve işletme yoğunluğu gibi bilgileri kaldırdı.
Rus güçlerinin bölgedeki anlık durum hakkında veri almamaları için kapatılan servislerin yanısıra Google bölgedeki kullanıcılarını korumak için servislerinde farklı aksiyonlar alabileceğini belirtti.
🚫 Rusya'da regülatörler Rus medya ve bilgi kaynaklarına karşı 26 farklı ayrımcılık suçu işlediği gerekçesiyle Facebook'a erişim yasağı getirdi.
Rus haber ajansı Interfax'in belirttiğine göre benzer bir yasak Twitter'a da uygulandı.
🌐 Ukrayna'nın işgal altına alındığı ilk zamanlarda yaşanan/yaşanabilecek Internet erişim problemlerine karşılık Elon Musk sahibi olduğu düşük yörünge uydu internet servisi olan Starlink'i Ukrayna için etkinleştirdiğini ve erişim terminallerini yollayacağını duyurdu.
Kısa bir süre içinde yollanan terminallerle Internet'e erişen kullanıcıların bu kez Rusya için hedef olabileceğine dair açıklamalar geldi.
Musk kullanıcıları antenleri görünmeyecek şekilde kamufle etmeleri ve terminalleri insanların olduğu noktadan uzak tutmaları konusunda uyardı.
Ya bu arada bu adam benden iki yıl evvel bu servis için 100 dolar aldı, 2021 sonunda da gelecekti ama ne ses ne seda.
🛑 Bir enteresan yasaklama haberi de Telegram'dan geldi. Twitter, Facebook, Youtube ve Tiktok gibi platformlar RT ve Sputnik gibi Rus Devleti ilişkili medya organlarını platformlarından yasaklayınca RT bütün iletişimini Telegram üzerine taşımıştı.
Hepimizin malumu Rusya menşeili olan Telegram Avrupa'dan gelen baskılara dayanamayıp bu kanallara erişimi durdurdu.